Çerez Örnek

Sıkça Sorulan Sorular

 

İDARİ PERSONEL ATAMALARI (MEMUR, SÖZLEŞMELİ VE İŞÇİ)

Üniversitenize açıktan atanmak için ne yapmalıyım?

  • Memur statüsünde atanabilmek için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) veya Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonucunda Üniversitemiz kadrolarının tercih listelerinde yer alması ve yerleştirilebilmeleri için yeterli puana sahip olmak gerekmektedir. KPSS veya EKPSS sınavlarında başarılı olan adayların merkezi yerleştirmeleri ÖSYM tarafından gerçekleştirilir.
  • Sözleşmeli Personel Statüsünde atanabilmek için Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar uyarınca bu statüde yapılacak alım ilanları Resmi Gazete ve Üniversitemiz resmi web sayfasında (https://ege.edu.tr/tr-0/anasayfa.html) ilan edilmektedir. Alım ilanlarında aranılan şartları taşımak ve KPSS puanı sıralamasına göre asil veya yedek listede yer almak gerekmektedir.
  • İşçi statüsünde yapılan alımlar 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca İŞKUR üzerinden yapılmakta olup bu statüde yapılacak alım ilanları Üniversitemiz resmi web sayfasında (https://ege.edu.tr/tr-0/anasayfa.html) ilan edilmektedir.

Üniversitenize nakil atanmak için ne yapmalıyım?

  • Personel Daire Başkanlığına dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Üniversitemiz personel ihtiyacı dahilinde dilekçeler değerlendirilip 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca muvafakati talep edilecek olup talebin olumlu gelmesi halinde nakil atama işlemi gerçekleştirilir.

Üniversitenize atandım ne yapmalıyım?

  • Açıktan atamalarda atama evraklarınızın hazırlanarak göreve başlamak üzere Üniversitemize başvurmanız gerektiğine dair tebligat yazısında belirtilen tarihe kadar Personel Daire Başkanlığına başvurmanız gerekmektedir.
  • Nakil atamalarda ise halen görevli olduğunuz kurumun tarafınıza atama tebliğini yaptığı tarih itibari ile ilişiğinizi kestikten sonra il içerisinde ertesi gün il dışından geliniyorsa en fazla 15 gün içerisinde Üniversitemizdeki görevinize başlamak üzere Personel Daire Başkanlığına başvurmanız gerekmektedir.

 

ATAMALAR (AKADEMİK PERSONEL)

 

SÖZLEŞMELİ PERSONEL 

Sözleşmeli Personel alımında mülakat, yazılı veya sözlü sınav var mı?

  • Üniversitemize Sözleşmeli Personel alımımızda mülakat, yazılı veya sözlü sınav yapılmamaktadır. İlgili yılın KPSS puan türünden yapılan ilan nitelikleri çerçevesinde belirtilen şartların taşınması halinde KPSS Puan sıralamasına göre atamalar yapılmaktadır.

Sözleşmeli Personel olarak göreve başladığımda unvanım ne olacak?

  • Sözleşmeli personel alım ilanında belirtilmiş olan unvanlardan hangisine başvurulmuşsa, belirtilen kriterler çerçevesinde başvurulan pozisyon ve unvanda atamalar gerçekleştirilmektedir.

Sözleşmeli Personel olarak göreve başladığımda ne kadar maaş alacağım?

  • Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesinin 3. bendine göre; sözleşmeli personel ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminat miktarı Cumhurbaşkanınca belirlenir.

  • Sözleşmeli personelin maaş miktarları Üniversitemiz tarafından değil mevzuat gereği Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından kadro ihdası ile birlikte unvan bazında belirtilmiş olan ücret tarifesi üzerinden belirlenmektedir.

Sözleşmeli Personel olarak göreve başladığımda kadrolu mu sayılırım?

  • Sözleşmeli personelin atanmaları, terfi, maaşlarına ilişkin temel kurallar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesinde düzenlenmiştir.

  • Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşmeyle çalıştırılmasına karar kılınan, işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

Sözleşmeli Personel olarak çalışmam durumunda yıllık izin hakkım var mı?

  • Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 9. maddesinde “… kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir. Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir. Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşer.” hükmü yer almaktadır.

  • Bununla birlikte, 154 seri no’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bu mevzuat hükmüne göre; sözleşme süresinden önce herhangi bir kamu kurumunda bir yıllık hizmeti var ise devlet memurluğunda bir yılını doldurmuş memur gibi sayılmak suretiyle 20 (yirmi) günlük izin hakkı bulunmaktadır.

  • Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleşmeli personele bu maddede belirtilen haller dışındaki mazeretleri nedeniyle bir sözleşme dönemi içinde toplamda 10 (on) günü geçmemek üzere yıllık izin vermeye yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilir.

 

AYRILIŞ

Memuriyetten çekilmek (istifa) istiyorum ne yapmalıyım?

  • Memurlar bağlı bulunduğu kurumun özlük işlerine memuriyetten çekilmek (istifa) etmek istemesi halinde yazılı olarak dilekçe ile başvurular. Memur, çekilme isteğinin kabulüne kadar (Üniversitemize göre Rektörlük Onayı) görevine devam etmek zorundadır.

 

ADAY MEMUR

Aday memurum asaletim ne zaman onaylanır?

  • Kamu hizmet ve görevlerine ilk defa atananlar için adaylık süresi, atandıkları tarihten başlamak üzere bir yıldan az iki yıldan çok olamaz.
  • Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerini başarı ile tamamlayan aday memurlar asil memur olarak atanmaktadır. 

Aday memur eğitimleri nelerdir?

  • Temel eğitim süresi on günden az iki aydan çok olamaz. Hazırlayıcı eğitim bir aydan az 3 aydan çok olamaz.

  • Staj iki aydan az olmamak kaydıyla adaylık süresi içinde tamamlanır.

  • Eğitimin sonunda sınav yapılmaktadır. Sınav Üniversitemizce çoktan seçmeli yapılmakta olup; değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. 60 ve daha yukarı alanlar başarılı sayılır.

Aday memur sınavında başarısız olursam ne olur?

  • Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel müdürlüğüne bildirilir. 

Aday memurum disiplin cezası alırsam ne olur?

  • Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne bildirilir.

 

İNTİBAK

Üst öğrenim bitirdim ne yapmalıyım?

  • Öğrenim belgenizi görev yaptığınız birime dilekçe ile vermeniz, biriminiz tarafından da Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Personel Daire Başkanlığı tarafından intibak işleminiz gerçekleştirilip biriminize gönderilecektir.

SSK/BAĞKUR Hizmetlerimin birleştirilmesi için ne yapmalıyım?

  • Başkanlığımız matbu formlarında bulunan Hizmet Birleştirme Talep Dilekçesi Formu ve Uzun Vadeli Hizmet Dökümü (e-devlet) dilekçe ekine eklenerek görev yaptığınız birime verilmesi ve biriminiz tarafından da Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

  • Kadro unvanı ile sigortalı olarak çalıştığı unvanı aynı olanlar (Mühendis, Mimar, Tekniker, Teknisyen veya Sağlık Personeli gibi) sigortalı olarak çalıştığı işyerlerinden çalışma tarihlerini ve unvanını belirten çalışma belgesini ilgili birim aracılığı ile Personel Daire Başkanlığına iletmesi halinde durum değerlendirmesi yapılır. 

İşe başlama tarihim arkadaşımla aynı neden derece/kademesi daha ileride/geride görünüyor?

  • Aylıksız izinler, resmi ve özel kurumlarda geçen sürelerin hizmete değerlendirilmesi ve Sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri memurların işe başlayış tarihi aynı olmasına rağmen derece/kademe durumunda farklılık gösterebilir.

Hazırlık sınıfı okudum ne yapmalıyım?

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/A bendi 6-b fıkrası gereğince ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir. Bu nedenle mezun olduğunuz okuldan alacağınız ek öğrenim süreleri gösterir onaylı belgeyi görev yaptığınız birime dilekçe ile vermeniz, biriminiz tarafından da Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Personel Daire Başkanlığı tarafından intibak işleminiz gerçekleştirilip biriminize gönderilecektir.

Yüksek lisans, Doktora, Doçentlik eğitimimi tamamladım ne yapmalıyım?

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/A bendi 9. fıkrası gereğince, memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yükseköğrenim üstü Master derecesi almış olanlarla yükseköğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
  • Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır. Bu nedenle mezun olduğunuza ilişkin onaylı geçici mezuniyet veya diploma örneğinizin görev yaptığınız birime dilekçe ile vermeniz, biriminiz tarafından da Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Personel Daire Başkanlığı tarafından intibak işleminiz gerçekleştirilip biriminize gönderilecektir.

Yabancı Dil Tazminatı almak istiyorum. Yabancı Dil Puanımı yükselttim ne yapmalıyım?

  • Yabancı Dil Tazminatından sadece YDS sınavından 70 ve üstü puan alanlar faydalanabilirler. Belgenizi görev yaptığınız birime dilekçe ile vermeniz, biriminiz tarafından da Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

 

AYLIKSIZ İZİNLER (ASKERLİK, DOĞUM, 5 HİZMET YILI)

Askere gideceğim ne yapmalıyım? 

  • Askere gidecek personel, Askere sevk - çağrı pusulası ile çalıştığı birime dilekçe ile başvurmak suretiyle sürecin başlatılması, birim üst yazısı ile Personel Daire Başkanlığına iletilmesi gerekmektedir.

Askerliğimi bitirdim ne yapmalıyım?

  • Terhis belgeniz ile birlikte görev yaptığınız birime göreve başlama isteğinizi bildiren dilekçe ile başvurmak suretiyle birim üst yazısı ile Personel Daire Başkanlığına iletilmesi gerekmektedir.

Askerlikte geçen süre memuriyet hizmetime sayılıyor mu?

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 83’üncü maddesi gereğince, devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silahaltına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

  • Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada sahip oldukları derece/ kademe üzerine askerlik hizmetinde geçen süreler kadar derece/kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

  • Bu nedenle askerlik dönüşü görev yaptığınız birime dilekçe ile terhis belgenizi sunmanız, biriminiz tarafından da vermiş olduğunuz belgelerin Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Personel Daire Başkanlığı tarafından intibak işleminiz gerçekleştirilip biriminize gönderilecektir.

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 84’üncü maddesi gereğince Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir.

Doğum sebebiyle ücretsiz izin süresi ne kadardır?

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108’inci maddesine göre, doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir.

  • Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izninin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihi olarak belirlenmiştir. 

Doğum sebebiyle alınacak ücretsiz izin süresi değerlendirilir mi?

  • Doğum sebebiyle alınan aylıksız izinde geçen süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108/E maddesinde düzenlenen aylıksız izni nasıl kullanabilirim?

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/E maddesinde; "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla 5 (beş) hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

  • Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72'nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır. Bu madde gereğince aylıksız izin almak isteyen personel bir dilekçe ile birimine başvurur ve birim tarafından uygun görülenler Personel Daire Başkanlığına bildirilir.

 

İZİNLER

 

GÖREVLENDİRME

Üniversitenizde Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme ile nasıl görevlendirilebilirim?

  • 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25. maddesi ve 03.05.2019 tarihli ve 30763 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği" hükümleri uyarınca geçici olarak Üniversitemizde görevlendirilmek için Personel Daire Başkanlığına dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

  • Dilekçe ekine Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliğinde bulunan Geçici Görevlendirme Formundan 3 nüsha doldurulması ve Memur statüsünde Hitap hizmet dökümü, Sözleşmeli statüsünde ise çalışma belgesi istenmektedir.

 

PASAPORT

 

YABANCI UYRUKLU SÖZLEŞMELİ AKADEMİK PERSONEL

 

HİTAP

 

EMEKLİLİK

 

NAKİL

 

KİMLİK KARTI

 

ARŞİV

 

PERSONEL YAKINI ONAYLAMA

 

MAAŞ

 

SENDİKA

 

AİLE DURUMU BİLDİRİMİ


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ